Smart vedkunskap
– från träslag till eldningstips
Det finns många olika typer av ved, vilket kan göra det svårt att veta vilket träslag som är mest lämpligt för förbränning. Vissa träslag passar bättre för eldstäder och kaminer, medan andra kan innebära en risk för skador. För att underlätta för dig har vi samlat praktisk information om ved – från olika vedtyper och vedens fuktighet till tips för säker och effektiv eldning.
Vilka träslag eldar man med?
Al
Al är ett lövträd med ett energiinnehåll på cirka 4,1 kWh per kg vid en fukthalt på 20 %, vilket är i samma nivå som asp men något lägre än björk, ek och bok. Den har låg sotbildning och är både enkel att tända och klyva. Dock är al ett relativt lätt träslag och brinner snabbare än andra tyngre lövträd, vilket gör den mindre lämplig som primär värmekälla. Däremot fungerar al utmärkt att blanda med andra träslag vid eldning.
En av de största fördelarna med al är dess jämna och rena förbränning, vilket gör den särskilt populär för rökning av mat. Ved från al har en mild och behaglig doft och används ofta vid rökning av fisk och kött.
Ask
Ask är ett utmärkt vedslag för eldning. Det har ett energiinnehåll på 4,1–4,4 kWh/kg vid en fukthalt på 20 % och avger väldigt lite aska. Trots dessa fördelar används ask sällan som ved eftersom det har ett högre värde inom andra branscher, såsom möbeltillverkning och golvproduktion.
Asp
Asp används främst för att tillverka tändstickor, tack vare sitt lätta och jämna trä. Det är ett lätt träslag med ett måttligt energiinnehåll på cirka 4,1 kWh/kg vid en fukthalt på 20%, vilket innebär att det krävs en större volym än exempelvis ek eller björk för att uppnå samma värme. Asp kan dock vara användbar för att snabbt få igång en eld, då det brinner snabbt och med en klar låga.
Björk
Björk är ett av de mest populära träslagen för vedeldning tack vare sitt höga energiinnehåll, rena förbränning och lättklyvda egenskaper. Vid en fukthalt på 20 % har björk ett energiinnehåll på cirka 4,2–4,3 kWh per kg, vilket är jämförbart med bok och ek. Dessutom har björk en låg sotbildning, vilket gör den skonsam för skorstenen.
Även björkens bark är utmärkt för att tända en eld och brinner snabbt.
Det är dock viktigt att björken är tillräckligt torr vid eldning. Om den har för hög fukthalt kan det leda till beläggningar i rökgaskanalerna och försämra förbränningen.
Bok
Bok är ett utmärkt vedslag med högt energiinnehåll, runt 4,2–4,5 kWh per kg vid en fukthalt på 20 %. Det brinner länge och med en jämn, kraftfull värme, vilket gör det till ett av de mest effektiva träslagen för eldning.
En fördel med bok är att det har en relativt låg askhalt och inte sotar mycket, vilket gör det skonsamt för både kamin och skorsten. Det är också lätt att klyva och torkar relativt snabbt jämfört med exempelvis ek.
Vilka träslag bör man undvika att elda med?
Ek
Ek har ett högt energiinnehåll på cirka 4,2–4,5 kWh per kg vid en fukthalt på 20%. Det är ett av de mest energirika träslagen för vedeldning och brinner länge med en jämn och kraftfull värme. Det är dock bra att undvika att elda enbart med ek, eftersom det innehåller mycket garvsyra, vilket kan vara skadligt för både kamin och murbruk. Däremot fungerar ek utmärkt att blanda med andra träslag vid eldning.
Gran
Gran har ett lägre energiinnehåll jämfört med lövträd som björk, ek och bok. Vid en fukthalt på 20 % ligger energiinnehållet på cirka 4,0 kWh per kg. Granved innehåller mycket kåda, vilket gör att den brinner snabbt och ger en intensiv låga. Detta gör den särskilt bra för att snabbt få upp värmen i en kall kamin. Det är fördelaktigt att blanda gran med andra träslag för en jämnare och långvarig värme.
Granens höga kådhalt gör att veden sprätter gnistor och kan bidra till mer sot och tjära i skorstenen. Detta ökar i sin tur risken för skorstensbrand om man eldar mycket gran under en längre tid.
Tall
Tall är ett barrträd med ett energiinnehåll på cirka 4,2 kWh per kg vid en fukthalt på 20 %, vilket är något högre än gran men lägre än lövträd som björk, ek och bok. Precis som gran innehåller tall mycket kåda, vilket gör att den brinner snabbt och ger en intensiv låga. Den fungerar också utmärkt för att snabbt höja temperaturen i en kall kamin. För en jämnare och mer långvarig värme bör tall blandas med andra träslag.
Precis som gran sprätter även tallved gnistor och kan bidra till mer sot och tjära i skorstenen. Tall ökar också risken för skorstensbrand om man eldar mycket under en längre tid utan att sota regelbundet.
Fukthalt i ved
Fukthalten i veden är avgörande för att uppnå en optimal förbränning. Ved anses vara torr när den har en fukthalt under 20%. Om man eldar med ved som har högre fukthalt, ökar risken för tjärauppbyggnad i skorstenen. Dessutom går mer av värmen åt till att förånga fukten istället för att värma upp omgivningen. Till exempel, om ett kilo ved har en fukthalt på 30%, betyder det att 300 gram vatten kommer att förångas, vilket påverkar värmeutvecklingen negativt.
För att säkerställa att veden är så torr som möjligt är det viktigt att torka och förvara den på rätt sätt. Den mest optimala fukthalten för effektiv eldning ligger runt 15%, och detta uppnås genom korrekt förvaring.
Effektiv och säker eldning
Använd torr ved
Se till att veden har en fukthalt under 20 %. Blöt ved orsakar tjära och kan öka risken för skorstensbrand.
Se till att ha god ventilation
En välventilerad eld brinner effektivare och minskar rökutveckling samt sotbildning.
Undvik att elda farliga material
Plast, spånskivor, behandlat eller målat trä avger giftiga gaser och kan skada både hälsan och skorstenen.
Rensa skorstenen regelbundet
Sot och tjära kan byggas upp och orsaka skorstensbrand. En sotning bör göras minst en gång per år.
Lämna aldrig en öppen eld obevakad
Oavsett om det är en brasa utomhus eller inomhus, håll alltid koll.
Tänd från toppen
Genom att placera de största vedträna underst och tända elden uppifrån (”top-down” metoden), får du en jämn och rökfri förbränning.
Lufttillförsel är nyckeln
Justera spjäll och luftintag så att elden får tillräckligt med syre. För lite syre leder till sotbildning.
Använd rätt vedtyp
Hårda träslag som ek och bok brinner längre och ger mer värme, medan mjuka som gran och tall brinner snabbt och är bra som upptändningsved.
Mindre ved ger bättre förbränning
Fyll inte eldstaden för mycket, mindre vedträn ger bättre luftflöde och effektivare förbränning.
Tändved och tändkuber är bra hjälpmedel
Använd små stickor och miljövänliga tändkuber för att snabbt få igång elden.